« Huokaus | Pääsivu | Up. Down. »

perjantai, 17 kesäkuu 2005

Kommentit

Feed You can follow this conversation by subscribing to the comment feed for this post.

Jussi Og

Katsoitko muuten sen pariosaisen dokkarin (muutama viikko sitten), jossa "otettiin selvää" näistä Da Vinci -koodin "väitteistä"? Ihan viihdyttävä pläjäys. Siinähän haastateltiin yhtä tuon Pyhä veri, pyhä Graal - kirjan kirjoittajista. Ja ohjelman juonsi heppu, joka näytteli Baldrickia Mustassa kyyssä.

(Tsiisus, että minulla on hyvä nimimuisti.)

Moira

Tuosta oli eilen juttua tv:ssä. Jätti vähän ristiriitaisen olon. Toisaalta minua on ärsyttänyt miten Brownin kirjasta kohutaan ihan kuin sen ajatukset olisivat jotenkin uusia. Juurikin 'Holy Blood, Holy Grail' ne alunperin toi "valtavirran tietoisuuteen". 'Da Vinci Code' on kohuun penseytymisestäni johtuen edelleen lukemattomana hyllyssä, mutta Wikipedian mukaan 'Da Vinci Codessa' viitataan 'Holy Bloodiin'.

Jos 'Holy Blood' olisi identiteetiltään fiktiota (onkohan sillä väliä?), mahtaisiko kyseessä olla plagiointi? Ehkä, jos näin tosiaan on: "It's not that Dan Brown has lifted certain ideas because a number of people have done that before. It's rather that he's lifted the whole architecture - the whole jigsaw puzzle - and hung it on to the peg of a fictional thriller." (- Leigh linkittämässäsi artikkelissa) Vaikea sanoa. Sen tajuan, että Brownin hypetys tympäisee ilmeisen vakavasti tutkimukseensa suhtautuvia Baigentia ja Leighiä ja toki kyse on rahasta. Se ei kuitenkaan tarkoita etteivätkö syytökset voisi olla oikeutettuja.

Alceste Gray

Jussi:
No en. Mennyt täysin ohi. Grr. Kaipa se joskus uusitaan... (ja se on Tony Robinson)

Moira:
Brownin teos on dekkari eikä "kuiva asiateos" -> automaattisesti enemmän lukijoita potenssiin n.
Itse en oikein jaksa tajuta Brownin teoksen valtavaa menestystä, onhan salaliittodekkareita aiemminkin kirjoitettu - uskontonäkövinkkeliä en lähde spekuloimaan. Ja sitä paitsi Brown on kirjailijana (parhaimmillaankin?) vain keskinkertainen, DVC ontuu pahimmillaan kuin Long John Silver.

Sikälimikäli plagioinnista todella on kyse (odotan mielenkiinnolla tilanteen kehittymistä), niin hitto, kiinnihän jäi. Busted! <insert evil laugh here>

Höh. Nyt täytyy ilmeisesti odottaa että "Pyhä veri, Pyhä Graal" napsahtaa kirjastoihin ja lukea se jotta voin sitten nillittää.

Telegraphin artikkelissa muuten on DVC:n viittauksesta tuohon toiseen:
'The only mention of their book is when the villain of The Da Vinci Code, an eccentric English historian called Sir Leigh Teabing, lifts a copy off his bookshelf and says: "To my taste, the authors made some dubious leaps of faith in their analysis, but their fundamental premise is sound."'

Ja hitto vie, pitää vähentää WoW:in pelamista että ehtii katsoa telkkaria. Ties mitä muuta olen viime aikoina missannut?

Moira

Olen kuullut muiltakin arvioita DVC:n kirjallisista heikkouksista (siksikin se lojuu lukemattomana). Brownin Angels and Demonsista tykkäsin kovasti.

DVC-hype johtunee juuri uskonnollisesta ulottuvuudesta; kai ne teemat tai yleensä se että joku tarttuu moiseen instituutioon on edelleen joillekin ihmisille niin kovin maailmoja mullistavaa. Ja jos puzzle DVC:ssa on yhtä kiinnostava kuin millaisena se esitettiin Gabriel Knight 3 -tietokonepelissä (jonka kautta itse alunperin kiinnostuin aiheesta), ei ihme että se imee mukaansa.

Dokumentti oli ihan hauska ja ampui tyylikkäästi alas uskomuksia ja teorioita sortumatta kaikkitietävyyteen.

Stello

Just satuin viime yönä katsomaan tuon ekassa kommentissa mainitun dokumentin - ts. ainakin oletan samaksi. En ole lukenut kumpaakaan kirjaa, eikä edes pahemmin kiinnosta.

Tämän kirjoituksen kommentit ovat suljetut.

Caveat lector

  • Nih
  • Älä osta rikottuja tuotteita

Viimeksi luettua

LibraryThing